Traditii populare - trecut si prezent

Costumul popular romanesc - exemplul regalTransmiterea catre generatiile viitoare a traditiilor, a mestesugurilor, a costumului popular au fost asumate de Regii si Reginele Romaniei incepand cu Carol I, fondatorul Muzeului de Arta Nationala. Membrii Familiei Regale a Romaniei s-au fotografiat adesea in costume populare si le-au purtat cu ocazia unor momente importante ale istoriei noastre, din iubire de tara.

Reginele Romaniei, Elisabeta si Maria, amandoua de origine britanica au stiut sa observe frumusetea si eleganta costumelor populare romanesti, ele insele imbracandu-se in portul traditional romanesc la receptii de inalta tinuta, impreuna cu principesele si doamnele de la curte. Imagini fotografice pastrate peste timp, le reprezinta imbracate cu frumoase camasi, ii, catrinte si valnice, acoperatori de cap, purtate cu demnitate regala, la diferite momente festive.

Reginei Elisabeta i se datoreaza adoptarea la Curte a modei costumului traditional romanesc, socotit pana atunci, drept un strai demn de a fi purtat doar de catre tarani. in acest fel, Casa Regala lansa o adevarata moda, prin intermediul careia erau ?mbinate elemente de port popular cu piese occidentale. Moda purtarii costumelor populare ia amploare mai ales in contextul unirii Principatelor, fiind o forma de manifestare a sentimentelor nationale.

Iata ce scria Regina Elisabeta in introducerea la cartea "Arta de a lucra cu suveica", scrisa de prietena ei, Lady Katherin Hoare, aparuta in anul 1910 la Londra, carte ce se dorea un fel de manual de broderie destinat tinerelor domnisoare: "Oare exista tablou mai incantator decat o taranca romanca, imbracata in costum popular, cu fusta rosie sau oranj, cu broboada galbena aruncata peste cozile negre, cu ochi mari, negri si luminosi, cu ulciorul verde pe cap, grabindu-se spre casa, sau o doamna romanca, cu vesminte splendide, cu un minunat val alb sau galben, lucrand la razboiul de tesut?".

Mai apoi, pentru a-si demonstra iubirea fata de poporul caruia ii era regina, si pentru ca fusese fascinata de traditiile populare romanesti, si Regina Maria a Romaniei (1875 - 1938) a purtat cu mandrie costumul popular romanesc.

In calatoriile pe care le facea in tara, suverana aparea imbracata in costume populare din diverse zone, la care asocia fastuoasele sale bijuterii. In foarte multe fotografii, atat regina Maria cat si principesele apar purtand costume populare, care erau insa mult mai elegante, tesute uneori cu fir de aur, argint, sau adaptari ale unor costume populare romanesti.
Foto
Regina Elisabeta

Vizualizari: 734
Data creare: 10-03-2016 17:56:18
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Vineri 23-02-2018
Innorat
Innorat
Temperatura
-1°C
Minima zilei --> -3°C
Maxima zilei --> 0°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 88 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 4.00 km/h
Directie vant --> SSE
Soarele rasare --> 7:0 am
Soarele apune --> 5:47 pm
Maine
Averse de ninsoare
Averse de ninsoare
Minima zilei --> -6°C
Maxima zilei --> -1°C
Poimaine
Predominant noros
Predominant noros
Minima zilei --> -10°C
Maxima zilei --> -6°C