Traditii populare - trecut si prezent

Costumul popular din Moldova pastreaza in structura sa elemente stravechi, traditionale. Camasa femeiasca se croieste din patru foi drepte, fara nici un fel de rascroiala, foi care se incretesc la gat, asa cum se intalnesc si pe metopele monumentului Adamclisi; pastreaza de asemenea, marama, fusta larga.
Costumul femeiesc de Moldova este costumul cu fota, care cuprinde aria Moldovei pornind din zona Vrancei pana in nordul tarii, exceptie facand unele zone ca de ex. Iasi, Bacau, unde se intalneste si costumul cu fusta numita „androc".

Dar, costumul cu fota este raspandit si in zonele de miazazi ale tarii, cuprinzand zona Arges, Muscel, Dambovita, Ramnicu-Sarat, Buzau. Deosebirea dintre aceste costume si costumul cu fota al Moldovei se vede mai ales din p Citeste mai mult...

Vizualizari: 303
Data creare: 12-03-2016 15:47:47
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Luni 21-05-2018
Senin
Senin
Temperatura
16°C
Minima zilei --> 10°C
Maxima zilei --> 21°C
Presiune atmosferica --> 1.01 Bar
Umiditate --> 86 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 11.00 km/h
Directie vant --> NNE
Soarele rasare --> 5:26 am
Soarele apune --> 8:47 pm
Maine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 11°C
Maxima zilei --> 24°C
Poimaine
Senin
Senin
Minima zilei --> 13°C
Maxima zilei --> 26°C