Traditii populare - trecut si prezent

Costumul romanesc are radacini in istoria neamului nostru. El continua sa se pastreze si azi in multe din zonele tarii, dovedind ca una din caracteristicile sale este continuitatea.

Croiul iei a fost acelasi din cele mai vechi timpuri. Croiul simplu, din foi drepte, fara nici o rascroiala, foi care se incretesc la gat, s-a folosit intotdeauna si se foloseste si astazi. Practica indelungata a croiului simplu, fara pierderea vreunui petec, s-a pastrat veacuri de-a randul, din spirit de economie, precum si ca usurinta si ingeniozitate in taierea materialelor.

Ornamentarea costumului romanesc prezinta acelasi caracter unitar. Dozarea ornamentelor, echilibrul, pastrarea proportiei intre campurile ornamentale si albul panzei denota gustul tarancei romane in impodobi Citeste mai mult...

Vizualizari: 171
Data creare: 12-03-2016 19:12:46
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Vineri 23-02-2018
Innorat
Innorat
Temperatura
-1°C
Minima zilei --> -3°C
Maxima zilei --> 0°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 88 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 4.00 km/h
Directie vant --> SSE
Soarele rasare --> 7:0 am
Soarele apune --> 5:47 pm
Maine
Averse de ninsoare
Averse de ninsoare
Minima zilei --> -6°C
Maxima zilei --> -1°C
Poimaine
Predominant noros
Predominant noros
Minima zilei --> -10°C
Maxima zilei --> -6°C