Traditii populare - trecut si prezent

Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caracteristice regiunilor si zonelor respective.

Bazat pe o veche mostenire, portul popular romanesc a evoluat de-a lungul timpurilor, adoptand diferite tipuri si variante a caror frumusete si bogatie sunt bine definite, situandu-se astfel printre cele mai valoroase creatii ale artei populare romanesti.

Desi la inceput mijloacele au fost destul de modeste si materiile prime erau produsul gospodariei taranesti, totusi realizarile artistice au fost uimitoare. Piesele componente ale portului sunt ornamentate cu o bogata Citeste mai mult...

Foto
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"

Vizualizari: 497
Data creare: 11-03-2016 22:24:43
Poezia, cantecul si dansul, au ocupat un loc important in viata de toate zilele a poporului roman. Ele au insotit taranul la munca, l-au inveselit si i-au inviorat petrecerile. Folclorul romanesc are o traditie milenara, iar forta creatoare a poporului roman este viguroasa. Tezaurul traditional a exprimat expresia idealurilor lui. Ca parte integranta a istoriei si civilizatiei poporului roman, portul popular constituie un document viu care, dainuind peste veacuri, a transmis generatiilor mesajul unei creatii artistice autentice.

Costumul confectionat de taranca romana este legat de viata sa de zi cu zi. El este conceput nu numai ca obiect de uz practic, dar si ca o nevoie de frumos, de materializare a talentului si a iubirii pentru natura in care s-a nascut. Pastrarea lui a Citeste mai mult...

Foto
Port barbatesc din Roman -Alexandrina Enachescu Cantemir-"Portul popular romanesc"

Vizualizari: 209
Data creare: 11-03-2016 19:13:43
In epoca faramitarii feudale, pe teritoriul Romaniei s-au desprins unitati teritoriale, provincii istorice, cu viata lor economica si politica distincta si cu arta lor proprie. Astfel s-au creat particularitatile regionale, conditionate de un complex de imprejurari care au determinat si stilul portului popular, legat de fiecare provincie in parte.

Varietatea costumului popular din aceste zone distincte se inscrie insa in cadrul unei puternice unitati de fond, care este mentinuta de structura unitara a costumului romanesc, sieste prezenta in toate aspectele sale esentiale si anume:

1. Intrebuintarea tesaturilor albe de cinepa, in, bumbac, lana, borangic, produse in gospodaria proprie, coloritul alb fiind specific costumului popular romanesc.

2. U Citeste mai mult...

Vizualizari: 99
Data creare: 10-03-2016 16:08:15
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Vineri 23-02-2018
Innorat
Innorat
Temperatura
-1°C
Minima zilei --> -3°C
Maxima zilei --> 0°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 88 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 4.00 km/h
Directie vant --> SSE
Soarele rasare --> 7:0 am
Soarele apune --> 5:47 pm
Maine
Averse de ninsoare
Averse de ninsoare
Minima zilei --> -6°C
Maxima zilei --> -1°C
Poimaine
Predominant noros
Predominant noros
Minima zilei --> -10°C
Maxima zilei --> -6°C