Traditii populare - trecut si prezent

Costumul din zona Iasi este costumul specific podisului Moldovei sau Moldovei extracarpatice. In aceasta unitate etnografica se intalnesc cele doua tipuri de costume: costumul cu fusta si costumul cu catrinta. Daca in zona de munte (carpatica) catrinta purtata de catre femei este piesa de port caracteristica, in zona de podis, fusta elimina catrinta. Fusta purtata de femei, din zona Iasi este o varianta a androcului de Bacau sau a celui din campia munteana, din Ialomita, ca si a opregului cret oltenesc.

Piesele de port ce compun acest costum sunt, incepand cu podoabele de cap sau de gat, camasile, catrintele, fustele, cojoacele, sumanele, cataveicile, polcile, traistele, traistutele, opincile si obielele.

Camasa femeiesca

Este una din piesele Citeste mai mult...

Foto
Costum femeiesc din Iasi ( "Portul popular din zona Iasi" - Emilia Pavel )

Vizualizari: 908
Data creare: 21-03-2016 23:32:47
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Luni 16-07-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
19°C
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 26°C
Presiune atmosferica --> 0.99 Bar
Umiditate --> 82 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> VNV
Soarele rasare --> 5:31 am
Soarele apune --> 9:0 pm
Maine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 16°C
Maxima zilei --> 25°C
Poimaine
Descarcari electrice
Descarcari electrice
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 23°C