Traditii populare - trecut si prezent

Prin piesele care intra in componenta sa, costumul femeiesc traditional din judetul Vaslui, se integreaza in tipul de costum cu fusta, ce cunoaste o larga raspandire si in alte regiuni ale Moldovei (judetele Botosani, Iasi, Bacau, Galati) precum si in Oltenia sau Muntenia.

Camasile femeiesti purtate la costumul traditional, reprezentand din punct de vedere al croiului tipuri bine distincte, au fost urmatoarele:
1. Camasa croita cu maneca din umar (camesoiul)
2. Camasa croita cu maneca de gat , si
3. Camasa cu platcute, aceasta aparand ca o varianta a tipului de camasa cu platca. Toate aceste camasi, specifice portului popular femeiesc din aceasta zona -incadrate insa in ariile largi de raspandire a tipurilor respective -sunt confectionate din foi drepte Citeste mai mult...

Foto
Camasa femeiasca croita cu maneca din gat („Contributii la cunoasterea artei populare din judetul Vaslui” ?" Melania Ostap)

Vizualizari: 1245
Data creare: 06-04-2016 10:55:37
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Luni 16-07-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
19°C
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 26°C
Presiune atmosferica --> 0.99 Bar
Umiditate --> 82 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> VNV
Soarele rasare --> 5:31 am
Soarele apune --> 9:0 pm
Maine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 16°C
Maxima zilei --> 25°C
Poimaine
Descarcari electrice
Descarcari electrice
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 23°C