Traditii populare - trecut si prezent

CAMASA CU SIRE SI UMERAS este specifica sudului Transilvaniei (Sibiu, Orastie, Valea Jiului, Fagaras). Se croieste ca si celelalte camasi din cele patru foi incretite la gat.

Ornamentele in forma de sire pornesc din umar; peste ele, transversal, se plaseaza "umerasul" reminiscenta a vechii altite. Tipul nou de camasa prezinta ornamentul numit "ciocanele", dispus vertical in forma de panglica, printre care se vad motive florale stilizate.

Camasa cu sire si umeras se poarta cu doua catrinte dreptunghiulare, asezate una in spate si alta in fata. In zona Fagarasului, de la brau in jos, se poarta piesa rosie numita "pastura" (sort). Aceasta, larga si incutata (asemanatoare unui vilnic), se aseaza de jur-imprejurul corpului si se inchei Citeste mai mult...

Foto
Costum femeiesc din Saliste (Sibiu)

Vizualizari: 148
Data creare: 17-03-2016 08:43:40
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Sambata 18-08-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
30°C
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 31°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 39 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> NV
Soarele rasare --> 6:11 am
Soarele apune --> 8:15 pm
Maine
Furtuni
Furtuni
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 29°C
Poimaine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 19°C
Maxima zilei --> 29°C