Traditii populare - trecut si prezent

Proiectul "Ia, traditie si simbol milenar"In data de 30 august 2015, s-a lansat in comuna Gagesti, judetul Vaslui, proiectul "Ia, traditie si simbol milenar", ce are ca scop reinvierea traditiilor din zona, in special a celor legate de costumul popular.

Problematica privind costumul popular din zona este mai dificil de abordat. Practic este imposibil sã vorbim de un costum traditional specific comunei Gagesti. S-au pastrat numai piese disparate care permit insa o reconstituire macar partiala. Daca arta populara in ansamblul ei a rezistat procesului de modernizare nu acelasi lucru s-a intamplat in privinta costumului popular, impactul noului fiind mult mai marcant.

In aceasta zona, cea mai mare raspandire a avut-o camesoiul, purtat fiind atat in zi de lucru cat si in zi de sarbatoare. Camasa pentru zi de lucru se confectiona de obicei din panza de canepa, iar cea de la costumul de sarbatoare din panza de lana tigaie sau de borangic.

Partile componente ale acestei camasi sunt: stanul, croit dintr-o singura bucata de panza, clini, maneci, pave, guler si betite la maneci, se incheiau prin cusatura de mana. O atentie deosebita se acorda, in cazul pieselor de sarbatoare, modului de prindere a manecilor la stanul camasii, cheitele executate in acest scop, cu acul sau cu acusorul (iglita), aparand in forme variate. Cele mai des utilizate cheite erau cele denumite in serbac si in paigan.

Tot cu acusorul, din bumbacel alb sau colorat, se executau si colturelele care margineau gura, gulerul si betitele de la manecile camasii si care purtau diferite denumiri: mocusori, tochi, flistoneala.

Camasile de acest fel se ornamentau si prin cusaturi executate de obicei, in cruciulite, denumite si puncte sau poante, cu arnici colorat. Rosu cu negru sau albastru cu rosu, erau culorile folosite cu predilectie. Randurile de cusaturi, reprezentand in mare parte motive vegetale stilizate (frunza viei, crenguta bradului, flori batute), sunt dispuse pe guler, la gura camasii, pe umeri si la betitele de la maneci.

Camasilor confectionate din panza de lana tigaie sau de borangic, cu alesaturi de mana si cusaturi colorate, li se aplicau si fluturi cu margele, sub forma unor motive vegetale, schematic redate si dispuse distantat, sau in randuri mai compacte (pe umeri doar) marginand cheitele respective.
Foto
Seminar proiect "Ia, traditie si simbol milenar", Gagesti, jud. Vaslui 2015

Vizualizari: 487
Data creare: 05-05-2016 15:33:03
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Sambata 18-08-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
30°C
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 31°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 39 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> NV
Soarele rasare --> 6:11 am
Soarele apune --> 8:15 pm
Maine
Furtuni
Furtuni
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 29°C
Poimaine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 19°C
Maxima zilei --> 29°C