Traditii populare - trecut si prezent

Pe tot cuprinsul tarii, arta cusutului s-a practicat din perioada neolitica si s-a pastrat cu sfintenie, pana in zilele noastre. Motivul romanesc, care imbogateste un obiect, variaza dupa utilizarea data pieselor brodate: podoaba sau imbracaminte sau uz casnic.

La obiectele de podoaba cum sunt basmaua, naframa, batista, se folosesc motive in a caror componenta intra floarea cu Frunze, fructele, pasarile etc.

La obiecte de uz casnic si la obiectele de imbracaminte pentru sarbatori ca: ie, camasa barbateasca, pieptar, cojoc, etc., se folosesc motive in component carora intra floarea, figurile abstracte (geometrice), animale, elemente cosmic, redate toate intr-o forma stilizata.
Motivul se deosebeste de la o zona la alta prin diversitatea modalitatilor de Citeste mai mult...

Vizualizari: 731
Data creare: 13-03-2016 01:01:53
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Sambata 18-08-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
30°C
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 31°C
Presiune atmosferica --> 1.00 Bar
Umiditate --> 39 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> NV
Soarele rasare --> 6:11 am
Soarele apune --> 8:15 pm
Maine
Furtuni
Furtuni
Minima zilei --> 18°C
Maxima zilei --> 29°C
Poimaine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 19°C
Maxima zilei --> 29°C