Traditii populare - trecut si prezent

Punctul de cusatura este si el unul din elementele unitatii portului nostru. Puncte de baza ca, punctul "inaintea acului", cruci, tighele la un fir se folosesc in intreaga tara, deosebirea facandu-se numai in felul cum se combina in alcatuirea motivului, precum si in denumirea lor.

Astfel, crucea poarta numele de "musca" in multe zone ale tarii; in Moldova se numeste "crusita" sau "punta mica". De asemenea, tighelele se numesc "rumanescuri" in Muscel, "piezuri" in Olt, "chezuri" in Moldova, "ochiti, ociti" in Ardeal.

In afara punctelor de baza, aproape in fiecare zona etnografica se folosesc puncte specifice, ca de ex. "ciocanele" in Sibiu; "branele" si "b Citeste mai mult...

Vizualizari: 216
Data creare: 13-03-2016 01:04:45
Pentru ca aceste cusaturi, (enumerate in articolul precedent) sa fie facute in bune conditii, se cer anumite materiale: panza, potrivit de rara, asa zisa panza " de casa" sau "panza nalbita", arniciul ori mulineurile, firul metalic, fluturii si margelele.

Panza necesara cusaturii romanesti nu este orice fel de panza. Ea are particularitatea sa, lucru ce determina sateanca sa-si teasa panza in casa in razboiul cu doua ite. In ce consta aceasta particularitate?

In Ardeal, Moldova, Muscal si Vlasca se foloseste firul mai gros intrucat costumul din aceste zone are motive bogate, robuste, cu punctul buclat, pe cand in Oltenia, Muntenia, Dobrogea se coase pe panza mai rara, cu firul bine rasucit.

Lana, borangicul (vopsit vegetal), Citeste mai mult...

Vizualizari: 170
Data creare: 13-03-2016 01:07:50
Punctul, reprezinta unitatea care se realizeaza prin manuirea acului, din a carui repetare intr-o anumita tehnica se obtine un motiv ornamental. Unitatea tehnica este dictata de un calcul precis, rezultat din acordul stabilit intre firele de tesatura si cele cu care se coase. Fiecare punct are o valoare proprie a sa bine stabilita, ele se compun numai din linii drepte in pozitie orizontala, verticala sau oblica, a caror orientare ca si a firelor din panza, formeaza un acord perfect cu motivele geometrice care sunt specifice cusaturilor romanesti. In ceea ce priveste folosirea, numarul punctelor este restrans, insa prin respectarea lor, prin variatii tehnice si coloristice se pot obtine compozitii ornamentale nelimitate, diferentiale de la o zona la alta.

Cu toate deosebirile Citeste mai mult...

Foto
Sursa foto: "Cusaturi romanesti" culese de Elena C. Cornescu - "Numiriri de impunsaturi taranesti".

Vizualizari: 1279
Data creare: 13-03-2016 12:27:30
Costum cu valnic (Valcea)-Ecaterina D. Tomida-"Cusaturile si broderiile costumului popular din Romania"Portul romanesc, ca trasaturi generale, are aceeasi asemanare pe tot cuprinsul tarii, bineinteles cu deosebiri de amanunte, cu schimbari de forma, croiala, sau numai in modul de folosire a pieptanaturii si a podoabelor. Diferitele costume sunt caract
Simboluri solare carpatice „Civilizatia Tisa. Rascrucea focului" ?" Virgil Vasilescu, Editura Orfeu, 2000La inceput au fost semnele...semnele grafice, un fel de dialog „scris", cea mai mare descoperire a omului stravechi.
Starea vremii
Localitatea: Iasi
Latitudine -> 47.160358°
Longitudine -> 27.5905°
Astazi
Luni 16-07-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
19°C
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 26°C
Presiune atmosferica --> 0.99 Bar
Umiditate --> 82 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> VNV
Soarele rasare --> 5:31 am
Soarele apune --> 9:0 pm
Maine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 16°C
Maxima zilei --> 25°C
Poimaine
Descarcari electrice
Descarcari electrice
Minima zilei --> 17°C
Maxima zilei --> 23°C